Jump to content


Photo

Version 10.4 is very sluggish on Mac 10.6.8


  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 TPB

TPB

    Member

  • Active Members
  • Pip
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Accordance Version:10.x

Posted 21 March 2014 - 02:21 PM

Greetings,

 

I recently upgraded to version 10.4 and since then my Accordance has become extremely sluggish. I am using it on a Mac with OS 10.6.8. I am wondering if this is a limitation with my OS or could it be with the upgrade. 

 

TPB



#2 Joel Brown

Joel Brown

    Administrator

  • Admin
  • 2,806 posts
  • Gender:Male
  • Location:Houston, TX
  • Accordance Version:10.x

Posted 21 March 2014 - 03:49 PM

TPB:  I've run it many times on my 10.6.8 machine (and others) without any issue.  Could you maybe describe what is sluggish about it?  Also, could you post a screenshot of your workspace?


Joel Brown

By day: Consultant for Oaktree
By night: Freelance Trombonist and Private Instructor

#3 VBVM

VBVM

    Member

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Antonio, Texas, USA
  • Accordance Version:10.x

Posted 22 March 2014 - 11:57 AM

TPB:  I've run it many times on my 10.6.8 machine (and others) without any issue.  Could you maybe describe what is sluggish about it?  Also, could you post a screenshot of your workspace?

Joel,

 

I'm seeing the same thing here. Like molasses. Almost unusable. I am using 10.9.2 on a Mac Pro with tons of horsepower, so this isn't an issue with computing power. Nothing else running on my Mac is sluggish, and the 8 processor cores show virtually no loading. If it helps, I can take a movie of my screen to show you the sluggishness but it's easy to imagine (just imagine big lags between keyboard or mouse input and screen response).

 

The problem started immediately after the update to (10.4.0). I wonder if it has something to do with the retina changes? I also have the same version of Accordance running on my retina Macbook Pro (with same OS version), but Accordance runs fine on that computer. I attached a screen shot of my workspace.

 

Any ideas?

Attached Files


Edited by VBVM, 22 March 2014 - 12:14 PM.


#4 Dan Francis

Dan Francis

    Platinum

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 676 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alberta, Canada
  • Accordance Version:10.x

Posted 22 March 2014 - 12:14 PM

My mid 2012 non-retina MBP (2.3 i7 8 GB Ram) is handling Accordance very fast. The mac OS is very stable but occasionally I have found in the past that if I am having issues disk utility will sometimes reveal permission errors or even worse directory tree errors. It is never a bad thing to start up off the system installer partition (the actual name is eluding me, but on restart if you hold down the option key you should see it, for 10.6 I think you may have to use a DVD installer to use it, but I might be wrong there, I do not remember). But permissions are fixed without a restart and no need to start off a different disk unless the verify operation tells you there is an error.

 

-Dan 



#5 VBVM

VBVM

    Member

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Antonio, Texas, USA
  • Accordance Version:10.x

Posted 22 March 2014 - 12:23 PM

My mid 2012 non-retina MBP (2.3 i7 8 GB Ram) is handling Accordance very fast. The mac OS is very stable but occasionally I have found in the past that if I am having issues disk utility will sometimes reveal permission errors or even worse directory tree errors. It is never a bad thing to start up off the system installer partition (the actual name is eluding me, but on restart if you hold down the option key you should see it, for 10.6 I think you may have to use a DVD installer to use it, but I might be wrong there, I do not remember). But permissions are fixed without a restart and no need to start off a different disk unless the verify operation tells you there is an error.

 

-Dan 

Dan,

 

Thanks for the suggestions. Repairing permissions didn't make a difference. I'm running off a PCI-based SSD with about 1.2GBs of bandwidth, so disk performance is not an issue here. I will perform a disk repair with Disk Warrior and see what happens, but I'm pretty sure this is a software conflict between something installed on my Mac Pro and Accordance 10.4, perhaps as it relates to the retina code changes or the use of my particular video driver.

 

I'm using dual 27" monitors with a combined resolution of 5120 x 1440. Maybe this is confusing Accordance in some way related to the retina code? Also, I'm using a AMD Sapphire 7950 video card, which is pretty rare in Macs (though it is supported by OS X). 

 

Anyway, I don't know where to begin in troubleshooting the conflict though.  Any other ideas?



#6 Dan Francis

Dan Francis

    Platinum

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 676 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alberta, Canada
  • Accordance Version:10.x

Posted 22 March 2014 - 01:52 PM

It was just a shot in the dark, one more thing to consider is are Accordance files possibly  be responsible for issue. The most logical approach to this not knowing which file might be causing the issue is a complete uninstall (files from the root library and user Library in the application support folders and delete them followed by a freshly downloaded accordance app to reinstall things. NOTE THIS IS EXTREME and PURE SPECULATION. But this would explain why only a few people seem to be experiencing it. The downside of this is a large download time for reinstalling them which MAY BE TOTALLY UNNECESSARY. But it also may be the best chance to relatively quickly correct your issues. 

 

-Dan 



#7 Daniel Semler

Daniel Semler

    Platinum

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,407 posts
  • Gender:Male
  • Accordance Version:10.x

Posted 22 March 2014 - 02:59 PM

Hey TPB, VBVM,

 

  Dudes (or Dudettes) ! The acronyms are killin' me. Anyhow.

 

  You guys have perf. problems. And if the obvious stuff isn't making them bend, start at the beginning. Try to characterise the problem.

 

@TPB :

 

  1. Are other programs experiencing similar issues. I know its an obvious level one question but gotta be asked.

  2. Are there any specific operations in Acc that induce the problem ? Does it happen all the time ? Does it happening intermittently ? If so try to characterise intermittency. (Ultimately almost all intermittent problems in computing are intemittent only because we do not know all the preconditions.

  3. If you back rev. Acc to 10.3.4 does the problem go away ? This is a thing I've done on Windows a bit in testing but I've not done on Mac. Acc people would likely be able to explain how but my guess is uninstall and get hold of the older version.

  4. If Acc 10.4 truly is the problem (and it sounds like this may already be known, so perhaps some of the stuff above is not relevant) then get some monitoring on it. Is CPU strained at the time ? is IO ? is memory ? Use top on Mac to get an idea of this stuff. If CPU is strained whose using it ? If Acc get some stack traces.....

 

  At this point I'm getting beyond the first pass and its better to get some data and work out which path to take rather than to map the entire space.

 

@VPBM : you've highlighted a number of things in your setup that might be contributing factors. Can you eliminate some of them ? Can you run for a bit without the second display for example ? Can you disable the Sapphire care for a bit ? You say CPU is not killing itself so hmmmm.... I would be wondering a couple of things. Are you using full screen mode ? If so turn it off, if not try with it. Your workspace has a bunch of stuff open. Does the problem have with really simple workspaces ? I'm guessing your Mac Pro is non-retina though you don't say. I'm running 10.9.2 Acc 10.4 on a 2009 iMac with one display and its fine. So its possible its display related but I'm not really a Mac specialist. Do you have any other apps that you could try out to see if they are susceptible to similar issues ?

 

I realise this seems like a birdshot at the problem but there are literally countless possible obvious and non-obvious possible causes.

 

Thx

D


  • Dan Francis likes this
Accordance Configurations :
 
Mac : 2009 27" iMac                 Windows : HP 4540s laptop
      Intel Core Duo                          Intel i5 Ivy Bridge
      12GB RAM                                8GB RAM
      Accordance 10.4.3.2                     Accordance 10.4.3.2 and Aleph 10.4.3.2
      OSX 10.9 (Mavericks)                    Win 7 Professional x64 SP1

#8 TPB

TPB

    Member

  • Active Members
  • Pip
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Accordance Version:10.x

Posted 23 March 2014 - 10:50 AM

Greetings Daniel,

 

To answer your questions:

 

1. No other programs are having this problem. 

 

2. There are no instances that I've found that precipitate the problem. The lag time between typing and mouse input and screen response is large and the lag time is all the time, not just intermittent. 

 

3. I'd need some advice in how to revert to an earlier version. If it involves downloading the program, it would not be an option here as we are in rural Africa and our bandwidth is VERY narrow.

 

I've also included a screen shot of one of my workspaces for which Joel asked.

 

Thanks,

 

Tim

 

Attached File  Screenshot Accordance.tiff   1.11MB   7 downloads



#9 Dan Francis

Dan Francis

    Platinum

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 676 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alberta, Canada
  • Accordance Version:10.x

Posted 23 March 2014 - 12:34 PM

Someone from Accordance will have to give you a link to download 10.3.4, and obviously my advice to try a complete fresh install is a very bad idea (I too am in a rural area and I know if i were to reinstall things it would a very long process. As Daniel said pref problems are a distinct possibility, which one I have no idea. Sometimes a program will make changes that make reverting to a previous version impossible. I doubt this is the case with downgrading to 10.3.4, but again some one from Accordance will have to confirm it is possible. I am very sorry to hear Accordance has become so slow for you, I know it is a frustrating thing when things go bad like this.

 

-Dan



#10 Ken Simpson

Ken Simpson

    Platinum

  • Accordance
  • 1,600 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney, Australia
  • Interests:Astronomy
    Archaeology
    Physics
    Hebrew and Greek
    Papyrology
    Orthopædic Surgery
  • Accordance Version:10.x

Posted 23 March 2014 - 03:15 PM

The link to the 10.3.4 installer is here.

 

Try just installing over the top of the older one (though I would just rename Accordance as Accordance 10.4, then put 10.3.4 in as Accordance)

 

If there are significant issues with the the downgrade (and there may well be) please come back to us here, or directly to support via phone or email.


Regards
Ken
Lead Australian Accordance Demonstrator

Administrator, Accordance Exchange

Assistant Minister, Summer Hill Church


#11 Daniel Semler

Daniel Semler

    Platinum

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,407 posts
  • Gender:Male
  • Accordance Version:10.x

Posted 23 March 2014 - 09:35 PM

Hi Tim,

 

  Hmmm... very interesting but not sure what to suggest. The internet link is an obstacle to doing repeated downgrade/upgrade tests. You could downgrade and wait until a future update and hope that by then whatever this is has been identified and fixed, if an Acc bug, or a workaround of some kind provided if not. The internet link issue is likely an impediment to OS upgrade though it seems this would not necessarily be useful given Joel's experience. The next steps would be to monitor for increase CPU usage and such, presumably from the accord process. Other than that perhaps something in the workspace setup will trigger some suggestion from someone else. My only thought here is whether simpler workspaces have the same problem or not. I cannot fully repro. your workspace I'm afraid as it uses resources I do not possess. But again perhaps someone else can try that out.

 

Tx

D


Accordance Configurations :
 
Mac : 2009 27" iMac                 Windows : HP 4540s laptop
      Intel Core Duo                          Intel i5 Ivy Bridge
      12GB RAM                                8GB RAM
      Accordance 10.4.3.2                     Accordance 10.4.3.2 and Aleph 10.4.3.2
      OSX 10.9 (Mavericks)                    Win 7 Professional x64 SP1

#12 Graham Buck

Graham Buck

    Silver

  • Accordance
  • 156 posts
  • Gender:Male
  • Location:God's Country (New England)
  • Accordance Version:10.x

Posted 24 March 2014 - 07:05 AM

I've replicated this workspace (minus the user notes). I had no lag except when trying to resize a zone.

 

I'm on:

 

Attached File  Screen Shot 2014-03-24 at 7.53.18.png   106.27KB   0 downloads

 

You can see my screencast here.


Edited by Graham Buck, 24 March 2014 - 07:05 AM.

Graham Buck
Content Development [Ninja]

OakTree Software


#13 TPB

TPB

    Member

  • Active Members
  • Pip
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Accordance Version:10.x

Posted 25 March 2014 - 07:05 AM

Greetings,

 

I've been experimenting with closing modules and panes then reopening one by one and have discovered that when I have either the Instant Details or the Library open things slow down to a crawl. Unfortunately, I use the Instant Details frequently. Hopefully this will give some direction to diagnosing the problem.

 

Thanks,

 

Tim



#14 Daniel Semler

Daniel Semler

    Platinum

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,407 posts
  • Gender:Male
  • Accordance Version:10.x

Posted 25 March 2014 - 10:31 AM

Hi Tim,

 

  This is interesting. I'm running on 10.9.2 OSX on a 2009 iMac, with 10.4.0 Acc. I don't have the same resources as you showed in your ws but I tried setting up something where there were a lot of things that would show up in ID; ESV Crossrefs, BDAG, LSJ and so on. It appears that there is a slight (its really not very perceptible in my case - doubtful I would have noticed it without prompting) slowing in scrolling when for example I use a swipe gesture on the mouse.  It appears that it can take longer to settle to a stop - this is not an accurate experiment of course, just an impression. And things certainly are not crawling. There is of course more work to do in populating the ID with data, or perhaps preparing for it. I don't notice any especial change in moving the mouse pointer or typing in search boxes once the scrolling stops. I also don't see any impact from the presence or absence of the library. So I am certainly not reproducing what you are seeing in any convincing manner with my setup, if in fact I'm reproducing any of it at all.

 

Thx

D
 


Accordance Configurations :
 
Mac : 2009 27" iMac                 Windows : HP 4540s laptop
      Intel Core Duo                          Intel i5 Ivy Bridge
      12GB RAM                                8GB RAM
      Accordance 10.4.3.2                     Accordance 10.4.3.2 and Aleph 10.4.3.2
      OSX 10.9 (Mavericks)                    Win 7 Professional x64 SP1

#15 TPB

TPB

    Member

  • Active Members
  • Pip
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Accordance Version:10.x

Posted 25 March 2014 - 11:16 AM

Greetings,

 

I spoke to soon. Working this afternoon with both the library and the instant details closed, the problem returned. It seems to only be sluggish when inputting or modifying text in the search tab.

 

Tim



#16 VBVM

VBVM

    Member

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Antonio, Texas, USA
  • Accordance Version:10.x

Posted 26 March 2014 - 01:55 PM

Greetings Daniel,

 

To answer your questions:

 

1. No other programs are having this problem. 

 

2. There are no instances that I've found that precipitate the problem. The lag time between typing and mouse input and screen response is large and the lag time is all the time, not just intermittent. 

 

3. I'd need some advice in how to revert to an earlier version. If it involves downloading the program, it would not be an option here as we are in rural Africa and our bandwidth is VERY narrow.

 

I've also included a screen shot of one of my workspaces for which Joel asked.

 

Thanks,

 

Tim

 

attachicon.gifScreenshot Accordance.tiff

 

Tim,

 

I found a solution in my case. Go to the following folder: "User > Library > Preferences > Accordance Preferences" and then delete the Texts preference file. When you restart Accordance, all windows setting will be reset, but performance will be restored. At least it was in my case. The file was probably corrupted.

 

Steve


  • Dan Francis likes this

#17 Dan Francis

Dan Francis

    Platinum

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 676 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alberta, Canada
  • Accordance Version:10.x

Posted 26 March 2014 - 02:29 PM

 

Tim,

 

I found a solution in my case. Go to the following folder: "User > Library > Preferences > Accordance Preferences" and then delete the Texts preference file. When you restart Accordance, all windows setting will be reset, but performance will be restored. At least it was in my case. The file was probably corrupted.

 

Steve

 

Some installs have those files in the root library rather than User.... Just in case he goes to the USER Library and there is no Accordance folder under Application support there.

 

-Dan



#18 TPB

TPB

    Member

  • Active Members
  • Pip
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Accordance Version:10.x

Posted 28 March 2014 - 11:13 AM

Thanks Steve and Dan,

 

I deleted the Texts file but that hasn't corrected the problem. However, there is another file there called Texts.acc1. Any ideas what that file is?

 

Tim



#19 Helen Brown

Helen Brown

    Mithril

  • Admin
  • 8,266 posts
  • Gender:Female
  • Location:heart in Israel
  • Accordance Version:10.x

Posted 28 March 2014 - 04:19 PM

That's probably the one it is using, please delete that as well.


Helen Brown
OakTree Software




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users